Контейнери за морски транспорт и техните размери

Колко стока мога да събера в един контейнер? Това е един от най-често задаваните ни въпроси свързани с морския транспорт на товари. В края на крайщата, колкото повече стока натоварите, толкова по-евтино ще ви струва транспорта на единица превозен товар.

Има няколко особености свързани с товароносимостта и вместимостта при контейнерите, които е добре да знаете.

Първо, въпреки че контейнерите на пръв поглед изглеждат същите като соло камионите и големите фургони, вместимостта им е по-малка както и вътрешните им размери, което създава много ограничения като например това, че не можете да редите европалета на ширина, а трябва да ги редите кръстосано. Причината е, че вътрешната ширина на контейнера е по-малка от 240 см. Поради тази причина и товаренето на стандартни европалета в контейнер не е препоръчително, тъй като няма да можете да уплътните контейнера по дължина. За товарене в контейнер се препоръват палета на които единия размер е 114-115 см, за да може да се товарят две палета по ширината на контейнера (това не е валидно за рийфърите, но в това и вие сами ще се убедите като видите вътрешните размери дадени по-долу).

Второ, стандартните контейнери позволяват товарене единствено и само през една врата, която се намира в единия край на контейнера.  Т.е. товарене на дълги и тежки товари е сложна операция. Затова има и специални контейнери като Open Top  и Flat Rack контейнерите, които позволяват товарене с кран (отгоре) както и товарене и транспорт на извънгабаритни товари.

Трето, стандартните контейнери по принцип могат да превозят по-голямо тегло от стандартен камион без изискване не допълнителни разрешения. В България може да се превози до 24 тона товар, ако контейнерът ще се движи по републиканската мрежа и до 26-28 тона, ако контейнерът се стифира в пристанище. За контейнерите през Солун ограниченията са до 22 тона, ако контейнерът е натоварен в завода и трябва да преминава през шосейните мрежи на България и Гърция.

По-долу ви изпращаме размерите на някои от най-използваните в България контейнери, за да се ориентирате при планиране на затоварването.

1. Стандартни – 20’DV, 40’DV, 40’HC

Това са най-широко изпoлзваните контейнери. Служат за превоз на генерални товари, товарят се само през вратата (не може да се товари с кран) като най-често се товарят стоки на кашони или на палета, но може да се товарят и по-тежки каси (стига на товарния или разтоварния пункт да има оборудване за обезпечение на правилното и безопасно стифиране и разтоварване на контейнера).

Размери на стандартни контейнери за морски транспорт на товари

2. Рийфъри – 20’RF, 40’RF, 40’RH

Това са контейнери използвани за превоз на товари при изискванията за поддържане на определен температурен режим, докато товарът се транспортира от мястото на натоварване до крайната точка на разтоварване.

Размери на рийфъри

3. Open Top (опън топ) контйнери  – 20’OT, 40’OT, 40’OH

Open Top контейнерите са подходящи за товарене на стоки, които могат да се натоварят само с кран , през тавана на контейнера, поради което таванът е заменен с покривало. В такъв тип контейнери се превозват машини и оборудване, което е с голямо тегло на единичното парче, не може да се натовари през вратата като е възможно височината да надхвърля 220 см за 20′ и 265 см за 40′ контейнери.

Размери на Open Top контейнери

4. Flat Rack (Флет-рак) контейнери.

Предназначени за превоз на извънгабаритни товари – както по размер така и по тегло. Има няколко разновидности на flat rack контейнерите – със сгъваеми страници, само с ъглови греди без страници или само като платформи.

Размери на Flat Rack контейнери

Надяваме се предоставената тук информация да ви помогне да вземете решение какъв тип контейнер ще ви е нужен.

Ако имате въпроси или запитвания за цени за транспорт на пратки по море, моля не се притеснявайте да се свържете с нас.

Георги Стоилов

03.01.2016

Новини