Куриер или спедитор – как да избера?

Каква е разликата между спедитор и куриер?  От гледна точка на предоставящите тези услуги е голяма, но от гледна точка на ползващите ги разлика няма. Защо се получава тази разлика.

На пръв поглед и куриерската фирма и спедиторът предлагат една и съща услуга – доставка на вашия товар до определена дестинация. Но всъщност не е точно така.  Куриерските фирми основно предлгат доставки тип врата-врата и тяхната услуга е неделима, интегрирана, затова и куриерите често са наричани интегратори.  Системите за доставка на куриерските фирми са направени така, че щом те вземат вашата пратка тя влиза в техните вериги за доставка като на клиента не се предоставя възможността да прекъсне нейното движение докато пратката не достигне до крайния получател указан на товарителницата. Това е много удобен и икономичен начин за доставка на малки пратки и на документи, тъй като се избягват множеството минимални цени които в противен случай спедиторът би начислил, за да предостави същата услуга.

От друга страна, системите на куриерите не са много подходящи, ако пратките ви са по-големи – например над 25-30 кг и ако крайната точка, до която вие имате ангажимент да доставите пратката е различна от адреса на получателя – например, ако желаете да доставите една пратка от летище София до друго летище по света определено спедиторът ще успее да ви предостави по-добра цена при същото транзитно време.  И това е така, защото спедиторът може да “раздели” доставката на етапите на нейното движение и да ви начисли разходите единствено за това, за което сте се договорили с него, докато разходите на куриера са интегрирани и “капсулирани” и за куриера е все едно дали ще достави до летището обслужващо съответния адрес за доставка или ще достави за врата.

Този принцип е отразен и в начина на офериране на цените за съответната услуга. Куриерските фирми предлагат цените си от държава до държава, докато спедиторите предлагат цените си в зависимост от съответното запитване и те отговарят точно на това конкретно запитване – от конкретен адрес до конкретен адрес, като често отправния адрес или адресът в дестинация са летища.

За да удовлетворим изискванията на клиентите си за изпращане на различни видове пратки по начин спестяващ на клиентите ни средства, ние в Кей Джи Карго ЕООД, благодарение на контактите и договорите  които имаме с водещи куриерски фирми и водещи авио превозвачи, може да ви предложим доставка на вашите пратки използвайки и двата подхода.

Съобразяваме се с вашите изисквания за цена и транзитно време. Затова ако трябва да изпратите пратка някъде по света, свържете се с нас и ние ще ви предложим най-ефективния начин на доставка.

Можете да се възползвате и от запитване за авио карго която ще ви води в оформянето на подробно запитване, което е предпоставка за получаване на по-добра цена съобразена с вашите изисквания.

Георги Стоилов

17.01.2011

Новини