Повишение в цените на морското навло

В съответствие със световните усилия за намаляване на въглеродните емисии, през 2018 Международната Морска Организация (International Maritime Organization = IMO) прие регулации, с които да намали замърсяването, причинено от емисиите на сяра в корабните горива.

До момента световното ограничение за съдържанието на сяра в корабното гориво е 3,50 % m/m (маса/маса), а новите регулации за намаляване на вредните емисии въвеждат ново глобално ограничение от 0,50 % m/m, влизащо в сила от 1 януари 2020.

Въз основа на доклад на Maersk Line, се очаква разходите за покриването на тази разлика в съдържанието на сяра да надхвърлят 2 милиарда долара. Като цяло промяната може да коства на индустрията повече от 15 милиарда долара.

Редица морски линии, като MSC, CMA-CGM, ONE, OOCL, APL се присъединиха към Maersk, и обявиха, че разходите за покриване на съответствието ще бъдат отнесени към крайния клиент, чрез коригиране на съществуващите такси гориво или въвеждане на нови такси, като LSS (Low Sulphur Surcharge), Green Fuel Surcharge (GFS), Emission Control Area Surcharge (ECA), Low Sulphur Fuel Surcharge (LSF) .

Първата седмица на януари 2019 влизат в сила и новите BAF (Bunker Adjustment Factor)  такси, чиято цел е елиминирането на несигурния тренд в цената на горивата.

В резултата на тези промени, прогнозата е за растеж в цената на морското навло от 5 до 10%.

Ако имате нужда от ценова оферта, ние сме на ваше разположение!

Георги Стоилов

04.01.2019

Новини